REISGENOOT

Het was me eerlijk gezegd ontgaan, maar een melding op LinkedIn wees mij erop dat Massier – Coaching deze maand 10 jaar bestaat. Ik denk eerlijk gezegd dat het me ontging, omdat deze 10 jaar omgevlogen zijn… Want wat zijn het mooie jaren geweest! En wat kan ik nog steeds genieten van wat ik doe! Voor mij is dit waar: “als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken”.

Om dit te bereiken heb ik in de afgelopen 10 jaar wel een aantal knopen door moeten hakken. In de eerste jaren heette mijn bedrijf Massier Coaching & Advies. In deze jaren had ik een breed portfolio en bood ik tal van diensten aan. Ik leek wel een alleskunner… En hoewel ik een hele brede ervaringsachtergrond heb, ben ik natuurlijk in het een meer bedreven dan in het ander. En, wat belangrijker is, ik vind het een leuker dan het ander.

In de beginjaren verzorgde ik naast coachtrajecten organisatieadvies opdrachten. Niet zonder succes, maar ook niet met alle plezier van de wereld. Daarnaast liet ik mij met enige regelmaat (parttime) inhuren voor HR interimklussen. Maar ik kreeg op een gegeven moment de indruk dat ik mijzelf als het ware aan het herhalen was. Ik deed een kunstje en leerde niets nieuws meer. En als gevolg daarvan ging de aardigheid er af.

Op een gegeven moment besloot ik mijn coachwerk tot core business te maken en knipte ik het & Advies eraf. Dit betekent niet dat ik geen advieswerk meer doe. Maar als ik het doe, doe ik dit vanuit wat ik de grondhouding van de coach noem. Hetzelfde geldt voor interimklussen. Ik ben niet meer in te huren als manager a.i., maar alleen nog als teamcoach ‘on the job’. Dat wil zeggen, ik kan ingehuurd worden als intern teamcoach (voor een beperkt aantal uren per week en voor een beperkt aantal maanden). En ook dan vanuit wat ik de grondhouding van de coach noem.

De grondhouding van de coach: I don’t know, let’s find out!

Wat ik hiermee zeggen wil, is dat ik mij niet verhuur als de expert die weet hoe het zit en dat wel eens haarfijn uit zal komen leggen. Ik verhuur mij zelf als reisgenoot, dat wil zeggen dat ik een eindje meeloop op de zoektocht van de ander(en). En die zoektocht is eigenlijk altijd een ontdekkingsreis, waarbij we wel weten waar we beginnen, maar niet waar we uit zullen komen. Dit uitgangspunt betekent echter niet dat de ontdekkingsreis een doelloos dwalen is. De “7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey indachtig beginnen we aan elke tocht met het doel voor ogen. Je kunt ook zeggen: met een duidelijke missie. Deze is (voor mij) te omschrijven als: leven vanuit kracht en kwaliteit en doen waar je plezier aan beleeft om zo waarde toe te voegen aan het bedrijf waar je voor werkt en de samenleving waar je deel van uitmaakt.

LoopbaanLeiderschapLeven

Dit zijn de thema’s waarmee het karakter van de ontdekkingsreizen, die ik als reisgenoot met klanten maak, kunnen worden samengevat. Wie op een van deze terreinen een reisgenoot zoekt, is voor de komende 10 jaar ook van harte welkom bij Massier – Coaching. Meer weten? Neem gerust even contact met mij op.

Groet, Johan Massier

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Nog even geduld